Begijnhof 750 Jaar

Op 22 maart 1267 schonk Hendrik V van Schoten samen met zijn echtgenote Sophie Berthout de Bredase begijnen de grond waar zij zich gevestigd hadden in eigendom, en gaf hen toestemming om daarop een kerk te bouwen en een begraafplaats aan te leggen. Vanaf dat moment kan voor het eerst worden gesproken van een – in beginsel – volwaardig begijnhof in Breda.

Sinds de dertiende eeuw wordt het Begijnhof in Breda bewoond door alleenstaande vrouwen. Geleidelijk aan zijn in de twintigste eeuw de begijnen van het hof verdwenen. Het Begijnhof onderging sinds de jaren ’70 diverse restauraties en renovaties waarbij zo veel mogelijk authentieke elementen in de woningen in tact zijn gebleven maar waarbij ook de nodige voor die tijd moderne voorzieningen zijn getroffen. Sindsdien worden de woningen op het Begijnhof verhuurd.

Nog altijd worden de voormalige begijnenhuizen (ca. 80 m2) bewoond door alleenstaande vrouwen. Voor bewoning van het Begijnhof gelden bepaalde regels die zijn vervat in een huurovereenkomst, onder andere:

1. Alléén de huurster mag in de woning wonen
2. De huurster mag geen huisdieren houden
3. De huurster kan haar auto niet op het Begijnhof parkeren.

Van een nieuwe bewoonster wordt een sociale opstelling verwacht en de bereidheid om een actieve bijdrage te leveren aan de instandhouding van het Begijnhof. De huurovereenkomst is door de huurster per maand opzegbaar. Het Begijnhof is een plaats van rust en stilte, maar wordt jaarlijks ook door ongeveer 120.000 mensen bezocht. Er is een nog thans als zodanig functionerende katholieke kerk en een museum gevestigd. Ook is er een tuin, waarin je 300 verschillende soorten kruiden treft.

In 2017 wordt met verschillende activiteiten stilgestaan bij het jubileum van het 750-jarig bestaan van het Begijnhof met onder andere tentoonstellingen, een expositie met kunstwerken van bewoonsters, een opera uitvoering in de openlucht, een begijnhofconcert, er worden door de bewoonsters tweedehands spullen verkocht op een bonte Begijnhofmarkt, ook is er een theeproeverij op het Begijnhof.

Begijnhof avond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *